En verden av kjøtt!

Slakter hos Grønlands Torg kjøtt
Ikke vær redd, alt kjøttet du ser i disken er Halal. I slakterbutikken på Grønlands Torg er trygghet for kvalitet og rett slaktemetode det viktigste. Ikke rart kundene kommer strømmende.

Bak disken møter vi en strålende blid Gaylan, han er utdannet slakter og har jobbet i butikken på Grønland i 4 år. -Her er det helt topp, vi har masse å gjøre, vi har supre varer og kundene som kommer hit er veldig fornøyde, bedre blir det ikke smiler Gaylan. -Kundene er det viktigste, sier slakteren, derfor gjør vi alt vi kan for å være gode på service og ha et stort og godt utvalg i disken. -Folk er kresne, de vet hva de vil ha, smiler slakteren lurt.

Internasjonalt

Selv om det er tidlig formiddag er det travelt i butikken. Kundene kommer fra hele byen og fra alle typer kulturer. Folk med Asiatisk opprinnelse, Afrikanere, Arabere og vanlige nordmenn, med andre ord en internasjonal atmosfære. -Vi har selvsagt mange muslimer i butikken sier Gaylan, derfor er godt Halal kjøtt helt avgjørende.

Hva er egentlig Halal og hvorfor er det så viktig?

Halal er en slaktemetode eller en slakteprosess. I den muslimske verden er dette avgjørende for om kjøttet er tillatt å spise eller ikke. Selve slaktingen skjer ved at de to hovedpulsårene i dyrets strupe kuttes med et raskt kutt. Kroppen skal tømmes for mest mulig blod så raskt som mulig. Etter norsk lov må alle dyr som slaktes bedøves før blodtapping. Bedøving før slakting bryter ikke med Halal, så lenge dyret fortsatt er levende når det slaktes.

Slaktere hos Grønland Kjøtt
Slakter hos Grønlands Torg kjøtt

I tillegg har Halal noen ønskede prinsipper:

  • Dyret skal roes ned og ikke stresses unødig.
  • Slaktekniven må være skarp, og slakteren bør være kvalifisert.
  • Slakteren bør være muslim, men Koranen tillater også jøder og kristne.
  • Slaktingen bør skje i Guds navn, ved at slakteren sier «bi-smi llah Allaho Akbar»
  • Dyret bør legges med hodet mot Mekka.

-Halalmetoden er kulturelt og religiøst betinget og en lov beskrevet i Koranen, derfor er det så viktig å følge dette, sier Gaylan. -Det er faktisk en del nordmenn som også ønsker Halalkjøtt, tilføyer han.

Gir mange tips om rett kjøtt

Disken bugner av kjøtt. Oksekjøtt, lam, kylling og kalv, de lekreste delikatesser. -Kalv indrefilet er min favoritt, fantastisk smak og utrolig mørt, sier den erfarne slakteren. -Vi får mange spørsmål om tips fra kundene våre. De sier hva de skal lage og vi gir gode tips på type kjøtt og hvordan det skal tilberedes. -Nå kommer straks utesesongen med mye grill, ler Gaylan, da er jo indrefilet av okse eller entrecote perfekt, kylling er også populært.

-Vi lager mye ferdig som kan legges rett på grillen, kyllinglår, grillspyd med deilige marinader og biff, noe for enhver smak, forsikrer Gaylan.

Før vi avslutter tar vi en siste titt på diskene fulle av de deiligste kjøttvarer. Når vi rusler ut av butikken har vi utvilsomt vann i munnen og et lite snev av lengsel etter en deilig grillsesong.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke