Søsknene Akram og Samina
– Om sin jul

Lysene tennes og gatene pyntes. Julen er i ferd med å innta omgivelsene våre. Enten du feirer jul eller ikke, blir den en del av hverdagen. Samina og Akram liker veldig godt desember og synes det er veldig hyggelig måned.

– Vi er muslimer og feirer derfor ikke tradisjonell jul slik nordmenn flest gjør, men vi liker veldig godt hele stemningen julen gir, sier søskenparet Akram Mohammed og Samina Kausar. Vi møter dem i butikken deres Sheik Fashion på Grønlands Torg, her har de drevet butikk siden 1997.

Butikken besøkes av internasjonale kunder

I butikken finner du de lekreste stoffer og ferdigsydde tradisjonelle klesdrakter. – Vi har en internasjonal kundemasse forteller Akram. Til butikken kommer det selvsagt mange pakistanere men også mange fra andre kulturer. – De kjøper både til seg selv og ikke minst gaver, forklarer Samina. Begge bekrefter at desember er en god måned for handel.

Fra Sialkot til Oslo

I dag er Både Akram og Samina pent pyntet i tradisjonelle pakistanske antrekk for anledningen. Akram har vært lenge i Norge, faktisk nesten hele sitt voksne liv. Han kom hit allerede i 1976 og på 90-tallet kom søsteren hans Samina. De er begge født og oppvokst i Sialkot, en by nord-øst i Pakistan, i dag bor de i Oslo med hele familien sin.

Jul for oss er hygge og familietid

Selv om familiene til Akram og Samina ikke feirer jul, har de sin måte å tilbringe juledagene på. – Vi har fri slik som alle andre. Det er deilig, for da har vi tid til familie og venner forteller Akram. Som nordmenn inviterer de hjem på god mat og hyggelig samvær. – Det er egentlig ikke så ulikt, vi bare knytter det ikke til jul og kristendom, men vi koser oss sammen slik dere gjør, sier Samina.

«Barna får gaver slik norske barn får, vi må ta hensyn til barna, at de blir behandlet likt, forklarer Akram. Vi bor i Norge og gir barna frihet».

Barna koser seg med juleforberedelser

Muslimer pynter ikke hjemme til jul, men en ting mener de er viktig. – Barna får gaver slik norske barn får, vi må ta hensyn til barna, at de blir behandlet likt, forklarer Akram. – Vi bor i Norge og gir barna frihet. De skal lære denne kulturen å kjenne, de føler seg norske da må de også få lov til å være det. Noe jul blir det på desmå. – De deltar i en del forberedelser sammen med venner i desember, det er veldig hyggelig sier Akram med et smil.

I år blir det reise og bryllup

For Akram sin del er julen likevel oftest preget av helt andre ting, han pleier å reise hjem til Pakistan. – Vi bruker ofte julen til å besøke mitt hjemland, da har vi alle fri og har tid til å besøke familien sammen. Vi tar med oss gaver og reiser på en fin lang familieferie, det er egentlig det jeg forbinder mest med jul, forteller Akram. Dette året blir det Pakistan for begge familiene, sønnen til Samina skal gifte seg. Med 200 gjester har de nok å holde fokus på i tiden frem til selve festen.

Bildene er tatt av Mari Svenningsen.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke