Oppskrift på påskelam
Påsken er en tid for å samles rundt bordet og nyte deilige matopplevelser sammen med venner og familie. En klassisk favoritt i påsken er lammestek. Hvis du tar deg tid til å fjerne isbeinet fra lammelåret før steking, vil du få en stek som er enklere å skjære i fine skiver. Så hvorfor ikke imponere gjestene dine med en perfekt stekt og saftig lammestek denne påsken? Hos Grønlands Torg Kjøtt kan du finne det beste av lammelår til påskemiddagen. Og for å gjøre måltidet komplett, kan du også finne et bredt utvalg av ferske grønnsaker, urter og andre ingredienser hos Grønlands Torg Frukt og Grønt.
INGREDIENSER
10 PORSJONER
- 1 stk. lammelår , ca. 2,5 kg
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 3 båter hvitløk
- 4 stilker frisk rosmarin
- 3 dl vann
Ovnsbakte grønnsaker:
- 6 stk. gulrot i staver
- 1 stk. sellerirot i biter
- 3 stk. løk i båter
- 2 ss olivenolje
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
Sjysaus:
- ca. 5 dl kraft fra steken
- 2 ss maisenna
FREMGANGSMÅTE
Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil.
Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.
Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.
Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter. Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.
Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.
Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.
Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.
Vi ønsker deg en riktig hyggelig påskefeiring sammen med dine kjære. God fornøyelse, og god påske!
Oppskrift og bilde fra matprat.no