"SUNT PÅ GRILLEN"
Jan Ivar Nykvist deler sine oppskrifter
Det er igjen sommer i lufta, og det betyr at det er på tide å tørke støvet av grillen, invitere venner og familie – og lage enda mer mat sammen.
Sommer betyr også en norsk natur som bugner over av gode råvarer. Mange av disse råvarene finner du på Grønlands Torg. Det beste er at der får du de gode råvarene blandet med eksotiske smaker, lukter og følelser. Nettopp derfor er dette en av mine favorittsteder i Oslo når jeg skal handle inn til helgens grillmiddag, eller når jeg skal bli inspirert til en ny spennende oppskrift jeg kan legge ut på matenvideler.no.

“Grønlands Torg er
inspirasjonsskilde
for meg
og mine retter”
Fantastisk utvalg av råvarer
På Grønlands Torg finner du en fantastisk grønnsaks-butikk med en utrolig utvalg av frukt, bær, grønnsaker, bakverk, sauser og ikke minst krydder. Men du finner også en slakter som både byr på personlig service og ikke minst et bra utvalg av kjøtt. Du finner også en MENY-butikk der du kan kjøpe fisk og andre ting du ikke finner i de andre butikkene.
Henter inspirasjon på Grønlands Torg
Da jeg skulle lage min nye kokebok «Sunt på grillen» startet jeg prosessen med å ta en tur ned til Grønlands Torg. Der fant jeg grønnsaker, frukter og ikke minst urter, krydder og smaker som inspirerte meg til mange av rettene i boka.
To retter som ble til etter tur på torget
Her skal du få to oppskrifter fra «Sunt på grillen» som ble til etter en tur på Grønlands Torg. Den første retten er grillet kveite med tomater.
Denne ble til etter at jeg var innom Grønlands Torg og fant noen fantastiske tomater i forskjellige farger og fasonger. Da MENY hadde en fantastisk kveitefilet i tillegg, så var retten nesten klar.
Jeg vil også vise deg at dessert kan grilles. Her har jeg latt noen fantastiske pærer fra Grønlands Torg trekke i grønn te og krydder før jeg grillet dem og serverte dem med gresk yoghurt og hakkede nøtter. En enkel, god – og grillet dessert. Så: ta på deg forklet, sprett korken og legg noe.
GRILLET KVEITE MED
TOMAT- OG AVOKADOSALAT
Kveite er en fisk som fint kan grilles. På grunn av det faste kjøttet kan den grilles uten av den faller fra hverandre så lett. Bare pass på at du lar den få en ordentlig grillskorpe før du snur den.

“Det beste er de gode
råvarene blandet med
eksotiske smaker,
lukter og følelser”
Ingredienser (4 pers)
4 | porsjonsstykker kveitefilet (a ca 150-180 gram) |
600 g | tomater (gjerne i forskjellige former og farger) |
2 | stk moden avokado |
1 | dl grovhakkede peanøtter |
4 | ss soyasaus |
4 | ss olivenolje |
2 | ss sitronsaft |
4 | ss finhakket koriander |
600 g | nypoteter |
4 | ss rapsolje |
Spirer eller friske urter
Salt og pepper
Forberedelser
- Del tomatene og avokadoen i grove biter.
- Rist peanøttene i en tørr stekepanne til de er gyllne.
- Bland sammen peanøtter, soyasaus, olivenolje, sitronsaft og koriander. Bland nøtteblandingen med tomatene og avokadoen.
- Pakk nypotetene i aluminiumsfolie sammen med 2 ss rapsolje, salt og pepper.

Ved grillen
- Del tomatene og avokadoen i grove biter.
- Rist peanøttene i en tørr stekepanne til de er gyllne.
- Bland sammen peanøtter, soyasaus, olivenolje, sitronsaft og koriander. Bland nøtteblandingen med tomatene og avokadoen.
- Pakk nypotetene i aluminiumsfolie sammen med 2 ss rapsolje, salt og pepper.
Servering
-
Server den grillede kveitefileten med tomat- og avokadosalat og bakte nypoteter.
-
Ha over resten av peanøttdressingen og spirer før servering.
TEPORSJERTE OG GRILLEDE PÆRER
med gresk yoghurt og pistasj
Ønsker du en frisk og annerledes dessert så er dette noe du absolutt bør prøve. Passer perfekt å avslutte et godt grillmåltid med disse lettgrillete pærene.
Ingredienser (4 pers)
4 | faste pærer |
4 dl | vann |
2 dl | sukker |
2 | kanelstenger |
4 | poser grønn te |
8 ss | gresk yoghurt |
4 ss | finhakkede pistasjnøtter |
Forberedelser (30 minutter)
- Skrell pærene og legg dem i en kjele sammen med vann, sukker og kanelstenger. La koke til pærene begynner å bli myke. Dra kjelen av varmen og legg teposene i kjelen. La avkjøle.
- Del pærene i to på langs.
Ved grillen
- Grill pærene i 3 minutter på direkte varme til de er gyllne
Servering
- Server de grillede pærene med gresk yoghurt og hakkede pistasjnøtter.

