Fra Paris til Grønlands Torg

Tine Solheim på Saab tekstil Grønlands Torg
Tekstiler, søm og design er livet til Tine Solheim. Siden 1982 har hun drevet eget atelier og stoffene til designerens kjente kreasjoner finner hun blant annet på Grønlands Torg. Vi kan vel egentlig si at Tine setter Grønland på motekartet.

I 1982 kom Tine hjem til Norge etter endt utdannelse som motedesigner ved en av de mest prestisjefylte skolene i Paris. Tine hadde jobbet for flere kjente moteskapere, nå ville hun skape noe selv. – Jeg ble egentlig lurt hjem av Wenche Foss, hun påsto at Norge trengte en som meg, jeg lot meg fascinere av tanken og gjorde som hun sa. Resultatet ble Dolcevita, et atelier på Riddervolds plass. – Jeg ville skape noe for norske kvinner, til bryllup, selskap eller hverdag. Jeg har alltid vært fascinert av å få frem det unike hos folk, finne den personlige stilen og lage klær deretter. Det har blitt mange personlige plagg, smiler Solheim.

Fant det hun lette etter på Grønland

En av utfordringene Tine møtte da hun kom hjem var tilgang på tekstil, gode fine stoffer hun kunne jobbe med. Mange av de tradisjonsrike tekstilbedriftene i byen la ned etter tur. På Grønland fant hun det hun lette etter. Jeg kjøpte mange stoffer i en liten stoffbutikk, men husker at de luktet veldig av krydder. Jeg måtte lufte alle på verandaen før de kunne brukes, mimrer Tine. Men så fant hun SAAB Tekstil. De var i sin spede begynnelse, en bitteliten butikk i en sidegate, men med mange fine stoffer. – Jeg husker jeg ble begeistret med en gang.

Modeller viser frem klær fra Tine Solheim

Satset og fikk det til

Designeren skjønte raskt at ekteparet bak SAAB Tekstil hadde sansen og at de var villige til å satse. Da Tine ba dem reise til Paris for å plukke flotte tekstiler, gjorde de nettopp det. Siden har det vært et nært  og godt samarbeid. – SAAB Tekstil har utviklet seg helt fantastisk, det er nesten ingenting de ikke klarer å skaffe og vi har mange gode, faglige diskusjoner forteller Tine. Denne butikken har tekstiler både til teater, scene, opera, selskapsklær og hverdagsklær, helt unikt, smiler designeren anerkjennende.

Bereist og verdensvant

Tine var et UD barn så hun var vant med internasjonale miljøer og med utdannelse fra Frankrike i tillegg var det ikke rart at hun fant seg til rette på Grønland; – Jeg liker det fargerike miljøet. Vi har mye å lære, særlig når det gjelder bruk av farger forteller Tine. – Jeg liker Grønlands Torg, her kan jeg handle gode råvarer til matlaging, både kjøtt, frukt og grønt, det hender jo jeg trenger andre ting enn stoff, ler designeren.

Tid for et nytt kreativt symiljø

Tine har designet antrekk til mange norske celebriteter. Medlemmer av kongehuset, kunstnere, skuespillere og kjente artister står på kundelisten. – Det har vært fantastiske anledninger og kunder opp gjennom årene, men jeg liker også å hjelpe helt vanlige kvinner, enten med en selskapskjole, et jobbantrekk eller et personlig hverdagsantrekk, forsikrer hun. I sommer flyttet Solheim atelieret sitt til Bogstadveien, her har hun i dag både systue og butikk. et slags verksted hvor flere kan få lære seg dette håndverket eller bare ha mulighet til å jobbe sammen med andre. Nå er dette på plass. I dag sitter det noen designere og flere lærlinger i verkstedet hos Tine.

Hvordan er din jul?

Fortsatt er det full fart for Solheim, men snart er det jul. – Jul for meg har alltid vært julemarked på Steinerskolen, der har jeg deltatt og bidratt i alle år, en helt fantastisk tradisjon. Nå er barna store, men fortsatt besøker jeg skolens julemarked, avslutter designeren med et smil om munnen.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke