Karat Gull – det er gull alt som glitrer!
Juggel, langt ifra. Vi snakker skikkelig håndverk i nærmest rent gull, ikke rart dørene er låst. Her er smykkekunst av ypperste kvalitet.
Vi entrer butikken litt i ærbødighet, slett ikke hver dag vi omkranses av slike verdier. Alt i butikken er nemlig gull. Ikke noe juggel, ikke sølv, ikke en gang hvitt gull. Vi snakker ekte gull, ikke 14 karat som vi er vant med, men 21 og 22 karat, det betyr rundt 90% gull i hvert eneste smykke.
Rent gull
Bak disken møter vi Abdulla, han forteller diskré om smykkene vi ser utstilt. -Dette er mye renere gull enn det som brukes i Norge og Europa, det høye innholdet av gull gjør også at fargen er mye gulere enn hva nordmenn er vant til, smykkene skinner mye mer forklarer han. Vi lurer på hvorfor det er slik? -Det er egentlig en enkel årsak, vi har litt mer farge i huden enn europeere, derfor kler vi den sterke, gylne fargen bedre, dessuten er vi nok litt mer glamorøse når det kommer til smykker, ler eksperten.
Det er Abdullas bror som eier og driver Karat Gull, butikken ble startet av guttenes foreldre på Grønland allerede i 1996. Familien er pakistansk, men smykkene kommer fra Dubai, verdens største gullmarked. 3-4 ganger i året reiser familien for å plukke ut smykker, alle er håndlaget. -Smykkene er detaljert utformet, hvert eneste smykke lages for hånd, i tillegg til de vi har i butikken kan vi bestille på ønske, forteller Abdulla. Kundene kommer fra mange kulturer, Arabere, Asiater og Afrikanere, få Europeere. -Våre smykker er større, blankere og mer prangende enn de trendene vi ser her forklarer Abdulla, vi liker stort og skinnende, mens dere liker smått og diskret, gjerne hvitt gull også. For oss er smykker en del av hverdagsantrekket til en kvinne, for eksempel er det helt vanlig for en pakistansk kvinne å bruke 6 armbånd, ring og stor ørepynt til hverdags,
til fest er det mer, smiler smykkehandleren.
Sparer til smykker
Et av de dyreste smykkene i butikken er et sett med kjede og øredobber i gull med stener, verdi ca. 75 000 kroner. Smykker betyr mye, allerede ved fødselen får jentene sine første smykker, deretter sper de på gjennom ungdomstiden og spesielt ved giftemål, da skal det store kjede innkjøpes. -Mange sparer i flere år for å få råd til et slikt smykke forklarer Abdulla, det er mannen som kjøper smykke til sin brud. Kvinnene selv sparer for å kjøpe smykker de bruker til hverdags.
Smykker til bryllup
Mens vi står i butikken kommer to unge kvinner inn, de stiller seg foran et av montrene med store kjeder. Vi blir møtt med store smil og en hyggelig prat, en av dem skal nemlig snart stå brud. -Jeg skal gifte meg til sommeren, nå skal jeg velge mitt bryllupssmykke, forteller den unge kvinnen. Pengene har hun allerede fått av sin kommende ektemann, valg av smykke får hun ta selv. -Jeg har bestemt meg, sier hun og peker på et vakkert halskjede med matchende øredobber. Kvinnen forteller at smykket skal spares til bryllupsdagen, helt på slutten av feiringen skal ektemannen ta smykket på sin nye kone. -Jeg gleder meg veldig forteller kvinnen med et stort smil, og fortsetter; -Vi pynter oss 2-3 måneder etter vielsen også da får jeg brukt smykket, vi skal være fine for hverandre, smiler hun. Vi krysser fingrene for at det ble en vellykket handel.