Julens smaker

Frukt, grønnsaker, nøtter og krydder har stor plass i de fleste juletradisjoner. Hos Grønlands Torg Frukt&Grønt får du tak i alt fra de mest tradisjonelle til de mest eksotiske varene. Utvalget er fantastisk og det bugner alltid i de velfylte hyllene og kassene. La deg inspirere til en ny vri på juletilbehøret!
Julesnacks fra Venezuela

Dulce de lechosa – julegodt fra Venezuela

En spennende liten snacks som blir laget mye i Venezuela, særlig til jul. Får du ikke tak i grønn papaya, så bruker du vanlig, som vi har gjort her.

Oppskrift

2 stk papaya – helst grønn
vann

Oppskrift sukkervann

2½ dl vann
2½ dl sukker
1 stk hel kanel

1. Del papayaene i to, skrell dem og fjern frøene. Skjær kjøtteti tynne skiver eller terninger. Ha skivene/terningene i en kjele og tilsett nok vann til at frukten dekkes.

2. Kok papayaterningene/skivene på middels varme i ca. 10 minutter. Hell fra vannet og sett kjelen til siden.

3. Mål opp papayaen. Kok 2,5 dl vann og 2,5 dl sukker for hver 2,5 dl papaya over middels varme. Når sukkeret er oppløst, tilsetter du papaya og hel kanel. La det småkoke på svak varme samtidig som du rører i kjelen.

4. Godteriet er ferdig når papayaen er blank og nesten gjennomsiktig.

5. Avkjøl. Sett gjerne papayagodteriet i kjøleskap over natten.

Det vil holde seg 2-3 dager i kjøleskap.

Opp-ned-kake med julens frukter

En enkel kake som kan varieres med frukter du har tilgjengelig. Julens frukter som fiken, klementiner og ananas er en fin kombinasjon. En smakfull og saftig kake.

Oppskrift bunnen

smør til å smøre formen
2 ss flytende honning
4 stk fersk fiken
3 stk klementin
½ stk frisk ananas
10 stk finhakkede valnøttkjerner

Oppskrift kakerøren

3 stk egg
250 g melis1 ts vaniljesukker
150 g hvetemel
80 g smeltet smør
20 stk finhakkede valnøttkjerner

1. Skrell av skallet på klementinene og del dem i to på tvers.

2. Skjær stilken av fikenene og del dem i to på tvers.

3. Fjern skallet på ananasen og skjær i store biter.

4. Legg bakepapir i bunnen på en kakeform. Smør formen godt med smør. Hell flytende honning i formen.

5. Legg fruktene ned i formen med snittflaten ned.

6. Visp egg, melis og vaniljesukker til en tykk, luftig eggedosis. Vend inn hvetemelet, hakkede valnøttkjerner og smeltet smør.

Hell røren over fruktene i kakeformen. Stek kaken midt i ovnen i 40-45 minutter på 180°C. Ha et bakepapir i bunnen av ovnen i tilfelle formen lekker noen dråper med honning.

Sjekk med en pinne om kaken er gjennomstekt.

Løsne kaken langs kantene med en kniv, la den avkjøle litt før du hvelver den over på et fat.

Dryss hakkede valnøtter over og server gjerne med vaniljeis eller vaniljekesam.

Rødkålsalat med fiken og søtpotet

En spennende og pikant salat med søtpotet, fiken, granateple og rødkål. En frisk god salat som enten kan serveres som en forrett eller som egen rett. God som tilbehør er den også.

Oppskrift

1 stk søtpotet i terninger
2 ss olivenolje
¼ stk finsnittet rødkål
5 stk fersk fiken delt i båter
2 stk sjalottløk i tynne skiver
½ stk granateple
saften av 1 stk appelsin

Skrell og del søtpoteten i terninger. Bland terningene med olivenolje. Bak dem i ovnen på 200°C til de er møre 15 – 20 minutter.

Del granateplet ved å skjære et snitt rundt frukten på tvers – men bare i skallet. Brekk deretter granateplet opp i biter og plukk ut kjernene. NB! Vær forsiktig så du ikke søler på klærne. Saften er vanskelig å fjerne.

Bland alle ingrediensene forsiktig i porsjonsskåler, på tallerkener eller fat.
Drypp nypresset appelsinsaft over.

Ny vri på rødkålen

Kremet rødkålsalat med granateple

En smakfull og lett syrlig salat med rødkål og granateple som passer godt som tilbehør, og mest til advents- og julematen. Også fflott som innslag på koldtbordet.

Oppskrift

¼ stk rødkål – finsnittet
1 stk granateple

Oppskrift dressing

saften av 1 stk sitron
1 dl majones
1 dl matyoghurt
pepper

Finsnitt rødkålen.

Del granateplet ved å skjære et snitt rundt frukten på tvers. NB. Bare i skallet. Brekk granateplet i biter og plukk ut kjernene. Vær forsiktig så du ikke søler på klærne. Saften er nemlig vanskelig å få av.

Rør sammen ingrediensene til dressingen. Ha i kålen og bland sammen.
Dryss granateplekjerner over.

Hjemmelaget sitrusgløgg

Hva med å lage din egen hjemmelagde gløgg av forskjellige sitrusfrukter og krydder? Her har vi brukt lime, appelsin og sitron sammen med nellik, kanel og stjerneanis.

Oppskrift

1 flaske tørr hvitvin – gjerne alkoholfri (eller eplejuice)
saften av 2 stk lime
saften av 2 stk sitron
150 g sukker
10 stk hel nellik
3 stk hel kanel
3 stk stjerneanis
1 stk sitron i båter
2 stk lime i båter
1 stk appelsin i båter

Press saft av lime og sitron. Ha det i en kjele og kok opp med sukker, nellik, kanel og stjerneanis.

Ha i hvitvin og appelsinbåter. Du kan bruke alkoholfri hvitvin eller eplejuice om du ønsker det.

Når det ryker av gløggen, er den klar til å serveres.

Pynt gjerne glassene med noen skiver lime, sitron og/eller appelsin.

gulrøtter + kardemomme = perfekt juletilbehør

Bakte gulrøtter med kardemomme

Bakte gulrøtter med kardemomme smaker nydelig som tilbehør til middag eller som innslag på en buffet eller til tapas.

Oppskrift

900 g gulrot
4 ts smeltet smør
2 ts rapsolje
1 ts malt kardemomme
½ ts salt

Sett ovnen på 230°C.

Skrell og skjær gulrøtter i skrå skiver (se bildet).

Bland sammen smeltet smør, olje, kardemomme og salt i en bolle. Legg gulrotskivene i og bland godt slik at de er godt dekket med kardemommeblandingen.

Legg gulrotskivene utover på bakepapir på en stekeplate og bak dem i ovnen i ca. 15 minutter.
Server gulrøttene umiddelbart.

Oppskrifter og bilder er hentete fra Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke