Hva skjer når fire influencere slippes løs på Grønlands Torg? Bli bedre kjent med Ida Broen, Kaayne og Sultne Gutter mens de utforsker nabolaget i hjertet av Oslo.

Upretensiøst og spicy med Kaayne

«Sopp er en råvare jeg rett og slett digger. Det finnes så mange forskjellige typer, og en kan lage så ufattelig mye godt med dem,» sier Kaayne mens han stapper hånda godt nedi en kasse på Grønlands Torg Frukt og Grønt.

Han kommer selv fra en familie hvor ingen egentlig lagde mat, så da han flyttet hjemmefra startet en bratt læringskurve.

«Da jeg plutselig bodde for meg selv måtte jeg begynne å finne ut av ting selv, ting jeg burde ha skjønt som er helt elementært, men det var ikke før jeg var i pappaperm og ikke hadde noe å gjøre at matinteressen ble vekket på ordentlig,» fortsetter han.

Kaayne og kona startet sammen en matblogg, hvor konseptet ikke var rent mindre enn å lage alle verdens nasjonalretter. Prosjektet viste seg å være noe ambisiøst. En umulig jakt etter råvarer som flaggermus og flyvefisk gikk derfor over til å dreie seg om populærmat, og vipps var Kaaynelagermat et faktum.

«Essensen av kaaynelagermat er humor, raske klipp og digg mat. Folk har nå en stund vært veldig opptatte av å spise sunn mat, men jeg tror folk synes det er avslappende å finne en så upretensiøs matkonto som jeg har. Kanskje fordi det virker mer ekte og ærlig.»

En god biff sier Kaayne sjelden nei til. Utenfor slakteren skylder han på nettopp et godt stykke biffkjøtt som årsaken til at han ikke klarer å bli vegetarianer. En god smashburger anbefaler han som fredagskos, og det å lage god mat er noe han mener alle klarer, hvis de bare prøver.

«Jeg er ingen tilhenger av pretensiøse kokker som skal sitte på en fasit over hva som er godt og hva som ikke er det. Jeg tenker at det viktigste er at du selv liker den maten du lager. Om det ikke er et gourmetmåltid, så kan det fortsatt smake bedre. Jeg husker fra da jeg var liten at jeg elsket moren min sin superenkle makaronigryterett. Det var enkel comfort food, som jeg den dag i dag også setter pris på,» smiler Kaayne.

Jønk og forbildestatus med Ida Broen

Hun har over 46 000 følgere på Instagram, elsker sneakers, og ønsker å være et ærlig og inkluderende forbilde for unge jenter og gutter.

«Sorry at jeg er så uformell, men jeg er altså bare så sulten!» Ida Broen sitter utenfør Jønk vipper et par smale solbriller opp på hodet, putter en pommes frites ned i ketchupen, og smiler bredt samtidig som hun sjekker et eller annet på telefonen sin.

«Livet er for kort til å ikke skulle spise digg mat, og pasta er nok det beste jeg kan få. Her på Grønlands Torg er jeg stor fan av Jønk. Skikkelig kvalitetsburger med masse digg tilbehør.»

Møtene har gått i ett siden morgenen. 27-åringen er både vant til, og trives med en hektisk hverdag – og hun elsker å skape positiv energi.

«Det jeg ønsker meg mest med profilen min er å skape et rom hvor det å være helt seg selv er mer enn godt nok. Det er det jeg håper at unge jenter og gutter som følger meg sitter igjen med. Nabolaget her synes jeg representerer akkurat dette. Jeg synes Grønland er et urbant, kult sted med en god blanding av masse ulike folk, digge spisesteder og god atmosfære,» sier hun.

Vi har beveget oss fra Jønk til Fretex. Ida har en stor forkjærlighet for sneakers, streetwear og unisex-klær.

«Jeg har samlet på sneakers i 10 år, og synes det er så fett å se hvordan unisex og streetwear-stilen har fått mye større plass i motebildet. Det er deilig når ting ikke settes i bås. Her hos Fretex gjør jeg nesten alltid et godt second-hand-kupp,» smiler en god og mett Ida mellom stativene.

Grillmat hos Saray og spennende kontraster med Sultne Gutter.

Å gå rundt i byen på måfå er Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkels beste Oslotips. Paret har vært sammen i fire år og står bak profilen Sultne Gutter.

«Det startet som en lukket konto for nære venner i 2019. I mars 2020 stengte Norge ned, mens vi åpnet Sultne Gutter opp. Siden den gang har vi blant annet hatt gjestespill på Sentralen, laget tv-serie for Matkanalen og gitt ut vår første kokebok.»

Gutta står midt i Smalgangen og spiser oliven fylt med fetaost. De planlegger hvor de skal spise dagens middag.

Sultne Gutter elsker ujålete mat til jålete borddekkinger, sesongbaserte råvarer og mat en kan dele. Når de selv inviterer til middag er det gjerne Magnus som lager mat, mens Ole holder gjestene varme og glade. De sverger begge til en god pasta carbonara, og noe rolig og jazzete på anlegget mens de står på kjøkkenet.

«Vi prøver å bruke råvarer i sesong og holder oss til enkle teknikker. Vi klarer oss stort sett med en kniv, en fjøl og en komfyr. Boken vår På deling handler om maten du kan sette rett på bordet og la gjestene forsyne seg av selv. Målet er å gjøre det enklere og morsommere for folk å invitere hjem på middag, brunsj eller frokost.»

Dagens middag blir ikke hentet fra egen kokebok, men skal nytes på guttas favoritt i nabolaget, nemlig Saray.

«Saray serverer autentisk, tyrkisk mat vi begge er ordentlig glad i. Spesielt grillmaten anbefales!» sier Sultne Gutter med nesa godt plassert ned i hver sin meny.

Bli bedre kjent med Sultne Gutter, Kaayne og Ida ved å klikke på navnene deres.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke