Vi ble først kjent med han som stuntreporter i humorprogrammet Storbynatt med Harald Eia og Bård Tufte Johansen i 2010. Siden den gang har vi sett han på tv-skjermen både som komiker og skuespiller, og med satireprogrammet Svart Humor har han gjort Grønlands Torg til sitt andre hjem. Vi har tatt en kaffeprat med Yousef Hadaoui.

Foto: Bård Gundersen

Jeg starta tv-karrieren min her, akkurat her – sier han mens vi står midt i Smalgangen.
Det er ingen tvil om at dette er hjemmebane for Yousef, og mens vi rusler ned mot Coffeeheaven er han på hilser ´n med stort sett alle som går forbi.

Han er oppvokst på Bøler, men blir ofte kalt Grønlands store sønn.

«Jeg har et veldig godt forhold til Grønland og jeg har møtt så mye fine folk her opp igjennom. For meg er dette selve hjertet til Oslo, krydderboksen til Oslo sentrum. Det er alltid trivelig å henge her og det er alltid folk som vil prate. Her er det selvironi og humor – skikkelig good vibes, og så syns de det er gøy å være på tv, ler han høyt.

Jeg husker at jeg som liten tok bussen ned hit sammen med mamma. Da skulle vi ha grønnsaker og krydder for å lage marokkansk suppe, forteller han.

«Om du er ute etter krydder og urter fra eget hjemland eller om du er drittlei av lutefisk og vil prøve noe nytt – her finner du alt! En herlig smeltedigel av kulturer og folk.»

SVART HUMOR
Svart Humor ble til som et resultat av Yousefs fasinasjon for det norske språket og for norske ord og uttrykk. Det å snakke med folk, 5 på gata, skjult kamera, teste tempen – en tidløs form for humor som aldri går ut på dato.

«Vi har jo et veldig morsomt språk, og det å kunne teste ut norske ord og uttrykk har vært utrolig gøy. Har du ikke fått det inn med morsmelken så kan det være veldig utfordrende til tider, ler han før han fortsetter.

Dette med å komme ut av skapet for eksempel – da svarer folk; hva gjør han inne i skapet? Du må ringe en snekker, ikke sant.»

Han koser seg mens han tar oss med på historier fra karrieren, og han forteller at det var hans marokkanske far som først ble testpanel for humoren.

Vi hadde et konsept som het Vil du bli Tusionær – som rett og slett var en kopi av Vil du bli millionær, bare at vi ikke hadde millioner å dele ut, smiler han. Sånne erkenorske ord og uttrykk som fatter´n ikke skjønte noen ting av – jeg husker jeg tenkte at dette er humor, ler han mens han tar en slurk av kaffekoppen.

«Kommunesammenslåing for eksempel; hvor hardt kan du slå sammen to kommuner? Eller dette med å få en kald skulder og bli fryst ut på jobben. Vi fikk så mange morsomme svar, og der var vi liksom i gang.»

Foto: Bård Gundersen

JULETRADISJONER
Vi går mot mørkere og kaldere tider, vinter og høytidssesong står for tur og Yousef gleder seg til jul.

Hva er det beste med julen for deg?
«Ah – jul for meg er god mat og det å kunne slappe skikkelig av. Trenger ikke stresse, trenger ikke være noe sted, trenger ikke å rekke noe. Det er ingenting som slår romjul – bare stå opp, se på tv, slappe av, vite at alt er stengt – det er deilig.»

Dette med jul og juletradisjoner endrer seg jo veldig etter hvert som du blir eldre. Som kid er det viktig med gaver og alt det der, mens nå prøver jeg å gjøre noe fornuftig ut av jula, sier han.

For Yousef har det også vært tradisjon med familie, mat og gaver – men de siste tre årene har han feiret jul alene.

«Det høres kanskje veldig trist ut, men det er det ikke. Jeg koser meg alene, og jeg er veldig god på å slappe av. Og så prøver jeg å bruke tiden min på de som trenger det litt ekstra i jula. Ta en telefon til noen jeg vet er litt ensomme, eller bare stikke innom på en kaffe. Vi lever så sykt kalenderstyrte liv og jeg tror det er viktig å ikke glemme hva jula faktisk handler om.»

Han har bygget karrieren sin på å snakke med folk, og det er ingen tvil om at Yousef har mye omsorg for folkene rundt seg.

«Jeg kjenner mange som gruer seg til jul. Gruer seg til vinter og gruer seg til mørketid. Vi er så sårbare, og det er ekstremt viktig å sjekke med folka dine om de faktisk har det bra. Møte folk, si hei, gi hverandre en klem – det tror jeg betyr mye for mange.»

I år tror jeg jula kommer til å bety litt ekstra for folk, og jeg håper og tror at dette kan være en reminder om at det handler ikke om å kjøpe mest. Og om de kutter strømmen; jaja, da får vi bare sitte i ring og holde rundt hverandre da – ække det koselig da, avslutter han med et smil.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke