Høstens ruskevær åpner opp for deilige middager og levende lys hjemme. Det er definitivt tid for tradisjonsrike retter som gryte og lapskaus, og akkurat nå er det de friske, vegetariske oppskriftene som kanskje frister aller mest!
Grønnsakslapskaus er et perfekt alternativ til den tradisjonsrike retten, med norske rotgrønnsaker og vegetarboller. Denne familiefavoritten er enkel å lage og smaker fantastisk godt når regnet øser ned utenfor.
Ingredienser
- 1 pk VegMe vegoboller
- 8 dl vann
- 200 g gulrot
- 200 g kål
- 200 g sellerirot
- 100 g purre
- 1 stk løk
- 250 g poteter
- 1 ss frisk persille finhakket
- maizena til jevning
- salt
Slik gjør du:
Kutt poteter og grønnsaker i grove terninger. Ha i en kjele med vann med litt salt og pepper. Kok opp og la koke i ca 15 minutter til grønnsakene er møre. Melne poteter vil naturlig jevne lapskausen, hvis ikke kan du ha i litt maisenna. Ha VegMe bollene i sausen og la trekke i 5 minutter. Serveres med flatbrød og godt humør.
Vegetar bourguignon: Bourguignon er en kraftig vinkokt gryterett som stammer fra regionen Bourgogne i Frankrike. Denne kjøttfrie varianten er så full av smak at den vil falle i smak selv hos en kjøttelsker. Perfekt for vegetarianere, som middag på en kjøttfri mandag, eller for deg som bare ønsker å spise litt grønnere.
Ingredienser
- 2 pk Vegme pulled eller boller
- 6 dl rødvin
- 300 g gulrot i tykke skiver
- 200 g hele småløk
- 200 g sjampignon
- 5 dl grønnsaksbuljong
- 1 ss tomatpuré
- 0,25 ts tørket timian
- maizenna (til jevning)
- smør og olje til steking
- salt og pepper
Stekte poteter
- 800 g småpoteter
- olivenolje
- salt
- pepper
Slik gjør du:
Begynn med å lage stekte poteter; Ha potetene i en ildfast form, dryss med salt og hell litt olivenolje over. Stek på 200 grader i ovnen i ca. 30 minutter. Gå så over til Bourguignon.
Sett rødvin til koking og la den koke til halv mengde. Fres sopp, løk og gulrot noen minutter på middels varme i en gryte. Tilsett tomatpuréen og fres under stadig omrøring i ett minutt. Ha i den innkokte rødvinen, timian, grønnsaksbuljong og VegMe bites. La gryten småkoke i ca. 20 minutter og jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann og smak til med salt og pepper. Samle gode venner og server med godt brød, ris eller en frisk salat ved siden av.
Lyst på flere oppskrifter, daglig inspirasjon og inspirasjon som ukesmenyer og gode tips? Besøk MENY Grønland og meny.no.
Vel bekomme og velkommen til Grønlands Torg.