Grønlands Torg Frukt og Grønt
Når du handler hos Grønlands Torg Frukt og Grønt, tenker du kanskje ikke på hvordan de klarer å fylle opp slik at det alltid bugner av fristende frukt og grønt i hyllene. Vi ble med daglig leder Hawal Said til Økern Engros. Der stiller Hawal eller broren Loay som er innkjøpssjef opp hver morgen i fire- femtiden.

Tekst og foto: Tore Kristensen
Kaffeduften ligger tykk inne i resepsjonen til Økern Engros. Der durer to kaffetraktere i ett for å kvikke opp morgenfugler som kommer for å bestille en ny ladning med frukt og grønnsaker.
‒ Vi forsøkte oss på å skifte kaffe fra Evergood til Friele, men da ble det baluba. Vi måtte skifte tilbake igjen Evergood, forteller Morten Hellumsand som er daglig leder ved Økern Engros.
Stemningen er god her inne. Hver dag møtes folk fra mange konkurrerende butikker i de enorme lagerhallene til Økern Engros på Langhus. Grossistfirmaet ble etablert i 1993 og lå opprinnelig på Økern i Oslo, derav navnet. Behovet for nye, moderne og miljøvennlig lokaler, gjorde at de flyttet til Langhus for noen år siden. Lagerbygget deler de med andre grossister i samme bransje. Det er hele 20 000 kvadrater som bugner av fristende grønnsaker, norske epler, eksotiske frukter og selvfølgelig også mengder av norskproduserte grønnsaker.

Sparer miljøet
Bygget er inndelt i ulike klimasoner. Åtte grader. To til fire grader, alt ettersom hvilke saker som skal lagres. Epler kan ikke ligge sammen med en del andre varer. Enkelte frukter skiller ut etylengass under modningsprosessen. Denne gassen framskynder modningen hos en del andre frukt- og grønnsakssorter. Eple, pære, fersken, melon, plomme, banan, tomat og avokado er eksempler på frukter som avgir mye etylengass.

Etter en runde i de småkalde rommene tar Morten oss med inn på fryselageret.
‒ Her er det minus 20 grader. Det er hit vi tar kundene som ikke betaler, fleiper han.
For å spare miljøet og kostnader er det montert hele 19 000 kvadratmeter med solcellepaneler på lagerbygget.
‒ Det gjør at vi sparer inn 1,7 millioner kilowatt strøm i året, sier Morten stolt og legger til:
‒ Vi er sertifisert som Miljøfyrtårn!
Det er 17 ansatte på lageret. 12 av dem har vært her i over 20 år. Selv har han vært ansatt i firmaet i 25 år. Det han ikke vet om frukt og grønnsaker er knapt verdt å vite.
‒ Om høsten er åtti prosent av varene vi tar inn norskprodusert, mens det om vinteren er omvendt.
De får inn nye importvarer tre ganger i uka, og varene går videre ut til butikker i hele Østlandsområdet i stor hastighet. Prisene er fastsatt på forhånd på rundt 95 prosent av varene av Grøntprodusentenes samarbeidsråd. Det betyr at det er like vilkår i bunn for alle som selger frukt og grønt videre fra butikk. De som driver mest effektivt får de mest konkurransedyktige prisene.
Hedersbetegnelse
Når de åpner opp engroslageret i morgengryet samles det mennesker fra alle mulige verdenshjørner inne i resepsjonen til Morten. Etter å ha hentet seg den obligatoriske kaffekoppen går praten lett. Hawal som opprinnelig kommer fra Irak hilser på sjefen fra grønnsakbutikken Sultan Marked på Strømmen. Han kommer fra Tyrkia. (Sultan hadde tidligere butikk på Grünerløkka i Oslo).‒ Hei Abi, sier Hawal, mens Morten ser litt spørrende ut fordi han vet godt at sjefen på Sultan heter Hasan Günay.
‒ Morten, du må lære deg at Abi er en hedersbetegnelse som vi gir til de som er eldre, forklarer Hawal med et smil.
Den var ny for Morten som forteller at de har hatt en del moro med å sette kallenavn på mange av de som kommer innom det svære lagerhuset deres.
‒ Vi hadde en tyrker som vi bare kalte for Bjarne, sier han med et godt glis.





Han kommer fra Tyrkia. (Sultan hadde tidligere butikk på Grünerløkka i Oslo).
‒ Hei Abi, sier Hawal, mens Morten ser litt spørrende ut fordi han vet godt at sjefen på Sultan heter Hasan Günay.
‒ Morten, du må lære deg at Abi er en hedersbetegnelse som vi gir til de som er eldre, forklarer Hawal med et smil.
Den var ny for Morten som forteller at de har hatt en del moro med å sette kallenavn på mange av de som kommer innom det svære lagerhuset deres.
‒ Vi hadde en tyrker som vi bare kalte for Bjarne, sier han med et godt glis.

Mer kvalitet i innvandrerbutikkene
‒ Gutta på Grønland er flinke. Det blir mer og mer kvalitet på innvandrerbutikkene, selv om prisen fortsatt er viktig, sier Morten.
Når vi spør Hawal om hvor mye de handler på lageret til Økern Engros, må han tenke seg litt om.
‒ Det er i hvert fall ti-tolv hele paller hver dag. Etter pandemien har vi opplevd et oppsving. Folk handler mer på de lokale butikkene. I helgene er det mange kunder som kommer til oss med T-banen fra andre områder av Oslo. Her møtes folk fra alle kulturer, pakistanere, kurdere, tyrkere, indere, polakker og nordmenn. Det er et rikt mangfold, sier han.
‒ Hvordan er det å være nærmeste nabo til Nylandbrua og de utfordringene som har vært der?‒ Det er bra om dagen, men på natta er det fortsatt ikke helt bra. Det er en del narkomane som av og til stjeler et eple, men det lar vi gå. Vi må respektere hverandre. Det er viktig, sier Hawal.


Mangfoldig utvalg
Familiebutikken på hjørnet av Smalganen er svær, og har et enormt utvalg av varer. Ikke bare frukt og grønnsaker. Du finner et stort utvalg matvarer fra Midtøsten og Asia i hyllene inne i butikken. Hver dag er det i snitt mellom 2200 og 2400 kunder innom butikken, som holder åpent alle dager i uka fra klokken åtte om morgenen til ni om kvelden.
‒ Vi kan friste med et mangfoldig utvalg av tørkede frukter, friske urter, ulike fetaoster, oliven, krydder og eksotiske dagligvarer. Selv om vi kommer fra Irak opprinnelig, sier vi at vi driver tyrkisk matbutikk. Vi har 35 ansatte her, så dette er en stor arbeidsplass.
«Gutta på grønland er flinke»
De har også en disk der man kan kjøpe ost og oliven og andre fristelser i løsvekt. I tillegg har de ferske bakevarer. Her kan du også handle store sekker med ris, og olivenolje i kanner.
‒ Det er ikke rart at det alltid er folksomt i butikken vår. Mange av kundene våre kommer langveis fra for å handle hos oss. Grunnen er enkel, vi har et fantastiske utvalg av frukt og grønnsaker av høy kvalitet til gode priser, sier Hawal Said uten å være beskjeden.

Det har han for så vidt god grunn til. Da Aftenposten for en tid tilbake sammenliknet de største dagligvarekjedene og enkeltstående frukt & grønt butikker og sto det: «Grønlands Torg Frukt og Grønt tilbyr varer av god kvalitet, noe det alltid godt besøkte butikklokalet vitner om.» Sammenlikningen til Aftenposten viste at handlekurven fra Grønlands Torg Frukt og Grønt kostet kr 91,50. Tilsvarende varer hos de seks kjedebutikkene som var med på pristesten kostet mellom kr 118 og kr 144.