Frukt og grønt på grillen

Jan Ivar Nykvist lukter på tomater
Jeg, Jan Ivar Nykvist er fire ganger norgesmester i grilling. Noe som har gitt meg muligheten til å gi ut grillboken ”Glød” i 2015. Med den boka ville jeg vise at grilling er mer enn svidde koteletter, pølser og rå kylling, sier en blid og dedikert Jan Ivar. Grilling er også pizza, fisk, skalldyr, grønnsaker – og ikke minst dessert!

Jeg bor i en leilighet i Oslo, og griller ofte på verandaen. Det blir mye grillede grønnsaker, fisk og små kjøttstykker. Kjøttet og fisken kjøper jeg ofte på Meny og i Mathallen, men når jeg skal kjøpe grønnsaker, så tar jeg ofte turen til Grønlands Torg Frukt & Grønt. Prisene er lave, utvalget enormt og viktigst av alt – kvaliteten er fantastisk. Her finner jeg frukt og grønnsaker som pirrer kreativiteten min, og som får meg til å prøve nye råvarer.

Grønlands Torg inspirerer meg . Jeg er i disse dager igang med et nytt bokprosjekt, og Grønlands Torg Frukt & Grønt er et perfekt sted å dra for å få inspirasjon. Jeg handler ofte med meg en STOR pose full av frukt og grønt, som jeg lar være utgangspunktet for nye oppskrifter og retter.

Jeg driver også bloggen matenvideler.no, og der kan jeg leke meg, teste og prøve ut nye råvarer og nye retter. Nå skal det sies at det ikke er alt jeg tester ut som er bra nok til å komme på bloggen, noe forblir kun en test hjemme på kjøkkenbenken. Mange havner på bloggen – og de aller aller beste kommer i min neste bok…. Så følg med!

Hva er viktig ved valg av butikk?

Når jeg skal velge grønnsaksbutikk er det fler ting som er viktig – service, kunnskap, pris, utvalg og kvalitet for å nevne noen. Grønlands Torg Frukt & Grønt scorer høyt på alle disse kravene. Ikke bare har de stort utvalg og lave priser, men de kan også hjelpe deg hvis du finner en grønnsak du ikke har sett før. Og det kan jeg nesten garantere deg at du gjør her…

Grønnkål fra Grønlads Torg Frukt og Grønt
Alt av frukt på grillen!
Jan Ivar Nykvist sittende foran Grønland Frukt og Grønt
Grillet paneer med sweet chili og nanbrød

Lett raskt og sunt

Når jeg skal grille i hverdagen er jeg opptatt av at maten skal være god, sunn, enkel og rask. Mange tenker at grilling er noe som må ta mange timer, og som er usunt og mektig. Slik trenger det ikke være. Grilling kan fint brukes til hverdagsmiddagen – hele året. De mest ivrige grillerne der ute har grillen stående ute hele året – og bruker den. Men mange børster støvet av grillen først nå når sola begynner å varme, og bruker den frem til kveldene begynner å bli kjølige utpå høsten. Uansett hvilken ”grilltype” du er, så er det viktigste hva du putter på grillen – og hvordan du griller det.

Ha kontroll på varmen

Det første – og kanskje viktigste – for å få et bra grillresultat er opptenning – og kontroll på varmen. Hvis du har gassgrill er det enkelt – da tenner du opp halve grillen. Det vil si at hvis du har fire brennere, så tenn opp to av dem. Hvis du har kullgrill, så bør du skaffe deg et tennrør. Rett og slett et rør som du fyller med grillkull, setter det oppå grillen og tenner på fra undersiden med en tennbrikett. Etter 15-20 minutter er kullet glødende hvitt og klart til å grille med. Hell da grillkullet i halve grillen, slik at du også her får varme i halve grillen.

Grønlands Torg Frukt & Grønt er et perfekt sted å dra for å få inspirasjon

Indirekte og direkte varme

Hele poenget med å fyre opp halve grillen er at du oppnår det som heter direkte- og indirekte varme. Direkte varme er rett over varmen, og brukes til ting som skal grilles kort tid over høy varme. Dette vil si f.eks. forkokte grønnsaker, skalldyr, fisk og tynne kjøttstykker. Direkte varme brukes også når du skal ”brune” kjøttstykker som deretter flyttes over på indirekte varme for å bli ferdig.

På indirekte varme kan råvarer som trenger litt lenger grilltid ligge og kose seg lenge – slik at det blir perfekt, uten å bli svidd.

Finn din kjernetemperatur.

Et annet viktig tips for å lykkes er å bruke et digitalt steketermometer. Jeg bruker det både når jeg skal grille fisk og kjøtt. Jeg har testet og funnet mine kjernetemperaturer, og får da samme resultat hver gang

Tropiske drinker – det perfekte valg til grillmaten

I tillegg til grillmaten trenger man også godt drikke. Min favoritt om sommeren er tropiske drinker. Også her går jeg bananas på Grønlands Torg Frukt & Grønt. Ofte kommer jeg hjem med tropiske frukter jeg ikke engang vet hva heter – og tester dem ut i drinker. Gjestene mine må ofte være prøvekaniner. Mange av drinkene har blitt fantastiske – og noen ikke sååå fantastiske.

Kalde fristelser på varme sommerdager

Hvis du lar deg friste av det store utvalget på Grønlands Torg, så gjelder det å smake og prøve seg frem. Jeg synes det er veldig godt med frosne drinker om sommeren. Det vil si at jeg koker opp en sukkerlake med masse smak, f.eks. mango og pasjonsfrukt. Frys ned i en boks. Ta ut boksen og skrap ut det frosne innholdet med en gaffel over i f.eks. et coktailglass. Da får du det jeg som barn kalte ”shave ice” – eller granitè om du vil. Topp glassene med musserende vin og vips har du smaksrike tropiske drinker med smak av sommer – på 1, 2, 3.

Gode tropiske drinker passer perfekt som aperitif, og gjør at du orker å danse ut i sommernatten.

Lykke til!  Hilsen Jan Ivar

Tropisk drink med mango og pasjonsfrukt
Tropisk drink med mango og pasjonsfrukt

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke