DUCI HOS FRETEX
– MIN JULEFØLELSE

Omtanke, nærhet, varme og god tid, det er typisk for brasiliansk jul. På Grønlands Torg møter vi en som forsøker å forene disse verdiene med en ekte norsk julefeiring. Med det beste fra begge tradisjoner blir det den perfekte julen for Duci.

Hos Fretex møter vi Ducileia Laurindo, hun er daglig leder i butikken og travelt opptatt med juleforberedelsene.

Den gode følelsen

For Duci, som hun helst vil kalles, er julen «den gode følelsen» – For meg handler julen først og fremst om følelser, skape et godt samhold, ha fine nære stunder med de du er glad i, kjenne på takknemlighet og kanskje også gjøre noe for andre, sier Duci. I jobben sin hos Fretex møter hun nemlig mange som ikke gleder seg til jul, som har dårlige minner og opplevelser, – det gir meg et perspektiv på julen sier Duci.

Fra Brasil til Norge

Duci er født i Brasil, men allerede som 8 åring flyttet hun til Sverige og videre til Norge da hun var 16 år. Det er ikke så mye hun husker fra julen i Brazil, men en ting har hun med seg. I Brasil er det mest fokus på fellesskap, være sammen med venner og familie og ikke så stort press på gaver. – Barna får gjerne en gave hver og er fornøyd med det, det er noe helt annet enn her i Norge, her er det veldig fokus på gaver og materielle ting. Vi rekker egentlig ikke å glede oss over det vi får eller det vi gjør, sier Duci ettertenksomt.

Juletrekjøp er viktig, alle er med

Helt siden Duci kom til Norge har de feiret tradisjonell norsk jul. – Vi spiser ribbe og pinnekjøtt, vi pynter og koser oss akkurat som norske familier gjør, forteller hun. – Vi har en veldig hyggelig tradisjon i vår familie. Når vi skal kjøpe juletre er alle sammen med, treet er like viktig for hele familien så det er en kravstor gjeng som setter i vei, ler hun.

«Barna får gjerne en gave hver og er fornøyd med det, det er noe helt annet enn her i Norge, her er det veldig fokus på gaver og materielle ting».

Lenge trodde Duci at hun ikke likte pinnekjøtt, men da hun fikk det servert hos venner for et par år siden endret hun mening; – Når jeg slapp å gå i den kraftige lukten hele dagen, men bare fikk det servert på tallerken skjønte jeg hvor nydelig pinnekjøtt er, så nå står det også på bordet hos oss forteller hun.

Elsker tradisjoner

Julen er travel for Duci, tiden før jul er ekstra hektisk i butikken. I tillegg skal alle andre forberedelser gjøres, men det hindrer ikke Duci. – Jeg elsker tradisjoner så for meg er det viktig å bake kaker til jul, delta på arrangementer og ikke minst være med på juleverksted, det hører til smiler Duci. Julesanger er også en fin tradisjon.

Hva må du ha i julen?

Når vi spør om det er noe helt spesielt hun må ha eller gjøre i julen kommer det raskt; – Varme multer og is, det er helt nydelig og det blir ikke julaften uten, ler hun. Tidligere fikk de multer av besteforeldrene som bor i Østerdalen, men nå må de skaffe dem selv. – Enten må vi plukke eller mest sannsynlig blir det en tur i butikken ler Duci.

Duci sine julegavetips

Bildene er tatt av Mari Svenningsen.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke