Han kan titulere seg som to ganger norgesmester, han har stått øverst på pallen i flere nasjonale og internasjonale turneringen og rangerer nå som den 23. beste bokseren i verden i sin klasse. Nå jobbes det målrettet mot OL i Paris – vi har møtt Omar Shiha for en prat.
Vi trasker nedover Smalgangen, og selv om han ruver nesten to meter over bakken er det ingen tvil om at han har begge beina godt planta på jorda og en enorm dedikasjon til boksing.
«Målet mitt nå er å ta medaljer i verdensmesterskap, og å kvalifisere meg til OL.»
Han er bosatt på Grønland. Han er opptatt av reising, mat, klær og mote – og det pulserende livet, det varierte mattilbudet og miksen av kulturer på Grønland passer han godt.
Det er alltid hyggelig å gå rundt her, folk kjenner meg igjen fra sosiale medier og sier at de heier på meg – det er hyggelig.
Det krever mye å satse på toppnivå og det er en del ting man må ofre på veien. Som for eksempel tid med venner og verdens beste burger, ler han mens vi passerer hamburgerrestauranten Jønk i Smalgangen.
Omar er opprinnelig fra Egypt, og allerede som tenåring hevdet han seg i toppen både som egyptisk og arabisk mester.
Jeg flyttet hit da jeg var 19 år – for å studere og for å følge drømmen min som bokser. I 2019 representerte jeg Oslo Bokseklubb for første gang, og i 2020 tok jeg gull i mitt aller første norgesmesterskap, forteller han stolt.
Han er en del av det norske bokseforbundet, han hevder seg i toppen på nasjonalt, skandinavisk og europeisk nivå, og han ranker altså som den 23. beste bokseren i verden i sin klasse akkurat nå.
«Drømmen er å løfte det norske flagget blant de aller beste på internasjonalt toppnivå, og sette Norge på kartet slik som Cecilia Brækhus har gjort for de kvinnelige bokserne.»
Vi tar turen opp til Oslo bokseklubb – klubben som er hans andre hjem og det er her han bruker mesteparten av tiden når han ikke jobber. Han viser stolt frem klubben sin mens han forteller om utfordringene rundt satsingen og mangel på midler for å oppnå de målene han drømmer om.
Han er utdannet siviløkonom, men jobber nå deltid som kjøkkenassistent på Radisson Hotell. Selv om han trives godt i jobben skulle han gjerne hatt enda mer tid til trening.
«Boksemiljøet i Norge er fortsatt lite, og det er begrenset med støtte både fra klubben og forbundet. Det koster å drive med toppidrett – alt fra trening, kosthold og utstyr til treningsleirer og samlinger i utlandet. Slik det er nå må jeg jobbe ved siden av treningen for å få det til å gå rundt.»
OL i Paris er det neste store målet – noe han jobber beinhardt for å realisere – men han trenger også eksterne midler og sponsorstøtte.
«Jeg håper at resultatene mine gir meg oppmerksomhet, og at det finnes en sponsor der ute som vil satse på meg.»
Det er ingen tvil om at det koster å satse på toppnivå, og det er imponerende å se hvor langt han har kommet. Omar er virkelig et godt forbilde for ungdom på Grønland og et levende bevis på at hardt arbeid fungerer.