AMINAS GRØNNE UNIVERS

Farvel «fast fashion», hallo Amina Louragli. Denne elegante dama inspirerer
med sin grønne tilnærming til mote og livet generelt.
merke

Begrepet naturlig eleganse får flere betydninger i møte med Amina Louragli. På Instagram-profilen Fashion by Amina deler hun sitt delikate, miljøbevisste moteunivers med over 15 000 følgere. Amina fyller feeden med lekker secondhand og grønne alternativer. Målet er å fremme et mer økovennlig perspektiv på mote og tilværelsen generelt. – Hvis alle gjør så godt de kan for miljøet, hvis mange gjør litt, så tenker jeg at verden blir et mye hyggeligere sted å være, sier Amina.

«Amina vil vise andre muslimske jenter at de kan se bra ut, selv om de velger å kle seg mer tildekket.»

Farvel fast fashion

Hos Fretex Grønland går Amina på jakt etter stilige snitt, kule mønstre og iøynefallende detaljer. Favorittene, bruktskatter som varer, får bli med henne hjem. Som muslim velger Amina bort tettsittende, gjennomsiktige og korte plagg. Selv om hun har et ambivalent forhold til uttrykket «modest fashion», er det likevel beskrivende for hvordan hun kler seg. – Det handler så klart om å leve i tråd med religionen min, men jeg synes også det er et fint og litt befriende mottrekk til urealistiske kroppsidealer, forteller hun.

«Muslim eller ikke: Det handler i bunn og grunn om å være seg selv, og det er søren meg kult nok, sier Amina.»

Garderobeidentitet

Amina vil vise andre muslimske jenter at de kan se bra ut, selv om de velger å kle seg mer tildekket. Med røtter fra Marokko og en oppvekst på den lille øya Halsnøy på Vestlandet, lærte Amina tidlig viktigheten av å ta vare på sin egen identitet. Nå gjenspeiler garderoben hvem hun er og hva hun står for. – Jeg ble vant til å bli uglesett fordi jeg kledde meg annerledes enn det som var vanlig. På et tidspunkt fant jeg ut at man slett ikke trenger å kle seg som en grå mus fordi man er muslim. Muslim eller ikke: Det handler i bunn og grunn om å være seg selv, og det er søren meg kult nok, sier Amina.

Miljøbevisst mote

De siste årene har Amina brukt sin individualitet i kampen for miljøet. Det begynte med at hun fikk øynene opp for økologisk hudpleie. Etter hvert ble Amina mer bevisst på kleskjøpene hun gjorde, varigheten og kvaliteten på tekstilene. Så ble den selvutnevnte «øko-geeken» gjort oppmerksom på hvor mye plast som skylles ut i havet med klesvasken vår. Det hele har utviklet seg til et ektefølt engasjement for å begrense utslippet av mikroplast. – Det handler selvsagt om hvor langt man vil gå, men minst mulig syntetiske tekstiler er alltid å foretrekke. Jeg er på det nivået nå at jeg prøver å kjøpe null nytt syntetisk, med unntak av sokker og undertøy som krever litt elastisitet, forteller Amina.

Når Amina handler brukte klær hos Fretex Grønland, firer hun på kravet om null plast. Det gjelder å gi nytt liv til seconhandskatter, og dessuten sørge for å bruke plagg du allerede har i garderoben. – Det er et dårlig trekk å kaste alt du har i skapet som inneholder plast. Men invester gjerne i en vaskepose fra Guppyfriend, så begrenser du utslippene av mikroplast når du vasker dem, tipser Amina.

«Slow fashion»-jul

Aminas miljøengasjement har vokst seg gradvis større. Hun har gjort flere bomkjøp og lært mye underveis. – Det er helt i orden å ha en gradvis utvikling, og ikke minst er det mer enn OK å ikke vite alt hele tiden. Det viktigste er at man er nysgjerrig og interessert i å gjøre en forskjell, smiler Amina.

Selv tar hun med seg sin «slow fashion»-holdning inn i adventstiden, en periode hvor det snakkes mye om alt fra storhandling til julegaveskred. Som muslim feirer ikke Amina tradisjonell norsk jul, men for henne og ektemannen er høytiden en anledning for å møte familie og venner litt oftere enn vanlig. For Amina handler julen om å ta litt ekstra vare på hverandre og omgivelsene rundt, slik vel også Fashion by Amina kan oppsummeres.

«For Amina handler julen om å ta litt ekstra vare på hverandre og omgivelsene rundt, slik kan vel også Fashion by Amina oppsummeres.»

Aminas tips til miljøbevisst mote

1. Gå på skattejakt hos Fretex, bruktmarked eller loppemarkeder. Tise og Finn.no er andre favoritter.
2. Inviter til bytteparty og lån klær av venner.
3. Bli mer bevisst på hva klærne dine er laget av. Sjekk vaskelappen og velg gjerne bort plagg som inneholder plast.
4. Tenk kvalitet fremfor kvantitet. Skal du kjøpe nytt? Invester i gode plagg som vil vare i årevis.
5. Velg gjerne produkter fra miljøbevisste og etiske merker.
6. Vask alt tøy i syntetiske stoffer med vaskepose fra Guppyfriend. Det minimerer utslippet av mikroplast.

Bilder og tekst: FJUZ Kommunikasjon

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke