HEAD OVER HEELS

AMINA OG INGRID STJELER SHOWET

Hva skjer når vi utfordrer sy- og gjenbruksentusiast Ingrid Vik Lysne til å lage en kolleksjon med sjal for fashionistaen Amina Louragli?
Det blir hodepryd, selvfølgelig.
merke-lilla

Ingrid Vik Lysne og Amina Louragli deler en lidenskap: grønn mote. Amina har sagt farvel til fast fashion. På Instagram-profilen Fashion by Amina deler hun villig av sitt grønne moteunivers. Hun vil vise andre muslimske jenter at de kan se bra ut, selv om de kler seg tildekket.

Ingrid på sin side inspirerer folk til å bli mer miljøvennlige gjennom redesign og sykurs. Kanskje så du henne stråle og stresse om kapp i NRKs Symesterskapet? Nå er det en kolleksjon med redesignede hodeplagg til Amina som står for tur. På Grønlands Torg skal Ingrid gå på jakt etter de perfekte stoffene. Men først: research.

Hijab eller sjal?

Bruker Amina begrepet hijab om hodeplaggene sine? «Sjal er nok det jeg bruker mest. Hijab er et arabisk konsept som handler om mer enn bare et plagg. Det er en livsstil. En måte å kle og oppføre seg på» og det gjelder både kvinner og menn, forklarer Amina. Instagram feeden hennes er fylt av antrekk hvor sjal spiller en viktig rolle. Det går i sort, dust rosa, marineblått og rustbrunt. «Åh, det ser så elegant ut! Jeg vil også ha sjal, store solbriller og se fab ut!», utbryter Ingrid.

Amina ler. «Jeg synes det hadde vært kult. Andre kunne kanskje reagert, fordi du ikke er religiøs, men jeg bryr meg ikke om hva andre har på seg». I utgangspunktet handler ikke sjal om mote, men for Amina er det et viktig aspekt. «Jeg bruker sjalene bevisst for at de skal passe humøret og stilen min. Det går mye i sort, men noen ganger lar jeg sjalet være en pop of color i et ellers ensfarget antrekk», forteller hun.

«Åh, det ser så elegant ut! Jeg vil også ha sjal, store solbriller og se fab ut!», utbryter Ingrid.»

Hot stoff

Amina foretrekker klassiske og elegante design som funker til alle antrekk. Her kommer miljøaspektet inn; hun vil ikke sløse. Men ulike sjal til hverdags og fest, dèt kan hun like. «Folk bruker sjal så forskjellig. Det handler mer om hvilke stoffer og materialer som passer til ditt bruk», sier Amina. Selv er hun opptatt av at stoffet puster, er behagelig og for all del – ikke polyester eller andre syntetiske varianter. Naturmaterialer er tingen!

Basert på samtalen med Amina, har Ingrid bestemt seg for å sy to ensfargede sjal. Det siste blir mer vågalt. «Bare det ikke blir for romantisk. Du må gjøre det edgy og kult», ber Amina. Utfordring akseptert! Nå ligger prosjektet i symesterens hender, og Ingrid drar til Grønlands Torg på jakt etter de perfekte stoffene. Første stopp: Fretex. «Amina er veldig opptatt av gjenbruk og bærekraft, så dette er den perfekte destinasjonen», sier Ingrid.

Sømdrøm

Sydronningen blir umiddelbart tiltrukket av sterke farger, men har Aminas ønsker friskt i minnet. «Samtidig gjelder det å finne plagg som består av nok stoff», sier Ingrid. Hun plukker fram en fargerik kjole med blå, gule, rosa og ferskenfargede striper. En turkis underkjole blir også med, i tillegg til en blåmønstret variant. «Nå er jeg kanskje litt vågal i fargevalgene», smiler Ingrid. Turen går videre til Saab Tekstil; denne gangen med en ivrig Amina på Facetime. Butikken er et paradis for alle som elsker søm og design. Hylle på hylle med fløyel, jersey, silke og tyll. Ingrid ser seg ut et stykke svart silke og en leopardmønstret drøm av et stoff. «Det er like greit at jeg ikke er med, ellers hadde vi aldri kommet oss ut derfra», humrer Amina.

«I utgangspunktet handler ikke sjal om mote, men for Amina er det et viktig aspekt. «Jeg bruker sjalene bevisst for at de skal passe humøret og stilen min.»

Avduking

Etter en runde (eller rettere sagt mange) med saks og symaskin hjemme hos Ingrid, er det tid for avduking i parken. Fra posen tar Amina opp et knall turkist sjal. Det skal brukes i kombinasjon med en leopardmønstret variant, forklarer Ingrid. «Det ser veldig kult ut!», utbryter Amina. Hun lar seg imponere av Ingrids syteknikk, som har resultert i perfekte kanter. «Det er rullefald på overlocken» (hva nå enn det vil si). Så henter Amina fram et sjal med fargerike striper. «Oi, dette må en ha litt personality for å gå med», konstaterer hun. Ingrid følger opp med at dèt passer Amina perfekt, og at hun dessuten kler fargene. Sist, men ikke minst: Amina tar ut et svart silkesjal med blåmønstret kant. Silken er fra Saab tekstil, og kanten hentet fra en gammel Fretex-kjole. «Wow, så eksklusivt!», sier Amina.

Hun er definitivt head over heels nå.

Begynn å skriv og trykk Enter for å søke